| ![]() |
//NIEZBĘDNIK INDYJSKI// |
Aloo Channa Chat– kwaśno – ostra sałatka z ziemniaków, pomidora i ciecierzycy
Alu,Aloo– ziemniak
Aloo Tikki– ziemniaczane hamburgery podawane z sosem
AM lub Amra –mango jest spożywane, jako warzywo, gdy nie jest dojrzałe. Stosuje się je wówczas w kawałkach do gulaszu mięsnego i potrzebuje dużo czasu gotowania. Kiedy mango jest dojrzałe służy do deserów.
Anacarde –orzechy nerkowca. Mają białe i delikatne migdały. W Indiach zwane są orzechami nerkowca lub kasztanem z drzewa nerkowca.
Bhatura– pieczony chleb z ciecierzycą
Bhelpuri –puri pokrywająca różne warzywa (soczewica, ciecierzyca, itp.) ze świeżymi ziołami lub z chatni, służy, jako przekąska. Sprzedawana na plaży Bombaju.
Bhundiraita– jogurt z indyjskimi chrupkami
Biryani– ryż, najczęściej podawany z warzywami, ale może być też z innymi dodatkami np. z mięsem, z jajkiem. Wówczas w nazwie pojawi się odpowiednia informacja np. egg, biryani.
Cha –herbata z północy kraju. Tak jak Rosjanie jest przygotowywana w samowarze.
Cachumbar –posiekane surowe warzywa, często z dodatkiem świeżych ziół
Carala –rodzaj gorzkiego ogórka
Chałwa –mieszanka słodka, przygotowywana z mleka, warzyw i bakalii (marchew, dynia, rodzynki). Długo gotowana ma gęstą konsystencję jak puree. Halva to również ogólna nazwa cukierni.
Chili –zielone, świeże chili można macerować w kwaśnym mleku i wykorzystać smażone i podane, jako dodatek.
Ciapata, Chappathi– podstawowy rodzaj pieczywa w Indiach, podpłomyk, cienki placek z ciemnej mąki
Curd– kwaśne mleko, bardzo gęste, podawane, jako dodatek do wielu potraw
Cytryna –w Indiach używane są głównie zielone cytryny, które są lekko gorzkie
Dahi –jogurt
Dahi Murg– kurczak w sosie jogurtowym
Dal– soczewica lub groch w postaci rozgotowanej zupy, do polania ryżu
Dalchini pulao– ryż smażony z cynamonem
Dam–specjalny sposób gotowania na parze w garnku kamionkowym szczelnie zamkniętym
Dosa– cienki placek naleśnikowy, najczęściej dużych rozmiarów. Jeśli w nazwie jest masala oznacza to, że dostaniemy naleśnika z farszem ziemniaczano warzywnym i przyprawami
Dhokla– pikantne ciasto pieczone na parze
Degghi– garnek wykonany z miedzi, bez uchwytu i rączki
Do Pyazza –nazwa potraw gotowanych z cebulą
Dum Aloo– ziemniaki w sosie curry
Figizielone– serwowane do potraw, najczęściej z sosem
Ghee –masło mleka bawolego. Klarowane przez długie i delikatne gotowanie.
Gobi– kalafior, składnik wielu potraw np. Aloo Gobi – ziemniaki i kalafior z sosem
Gopi Manchurian– kalafior smażony w cieście podawany z sosem i innymi warzywami
Gosht– jagnięcina
Gulab Jamun– kulki mleczne w gorącym słodkim syropie kardamonowym – deser
Idy– pyzy z mąki ryżowej bardzo popularne na południu Indii
Lassi– tradycyjny napój, jogurt na słodko, słono lub z wybranych owoców
Jalebi –racuchy przygotowane z mieszanki mąki pszennej i skrobi ryżowej oraz jogurtu. Ciasto jest przygotowywane i bezpośrednio wkładane do woreczków z karbowaną końcówką. Robią z niego spirale zanurzone bezpośrednio w frytkownicy. Uznawane za bardzo trudny do samodzielnego zrobienia. Często kupowane w halva ( w cukierni).
Jalpas –drzewo oliwkowe a owoce są używane prawie wyłącznie zielone, w postaci achar lub chatni
Jack –owoce z drzewo Jack, wegetarianie używają do zastąpienia mięsa. Jego miąższ ma bardzo gęstą konsystencję i jest zielony. Nazywają go też enchor, a jak staje się dojrzałe nazywają go Panas i jest spożywany z mlekiem. Jego nasiona są suszone i używane do rożnych przepisów. Podczas pory monsunowej są grillowane jak kasztany.
Jhinga –duże krewetki
Karhi –patelnia przypominający chiński wok
Kaszka z Bombaju –płatki z ryby z Morza Arabskiego, cienkie i pełne ości, suszy się je i podaje smażone lub marynowane w curry, a ich silny zapach nie przypada do gustu każdemu
Katori –małe kubeczki do potraw z sosem. Podawane do thali na obiad.
Khasta Kachori– kuleczki z ciasta z farszem z prażonej fasolki mung
Khir –desery z półpłynnego mleka, zredukowane do konsystencji kremowej
Kofta– kuleczki z warzyw lub mięsa w sosie masalowym
Lichu–liczi
Lota –gliniane lub miedziane naczynie, z wąską szyjką. Indyjskie kobiety noszą je na głowach żeby przynieś wodę.
Makhani– w języku hindi oznacza ‘z masłem’
Malai– śmietana
Masala– mieszanka przypraw. Słowo masala w języku hindi oznacza przyprawę.
Matar– zielony groszek, w wielu rejonach sprzedawany, jako przekąska na ulicznych straganach
Matki –sardynki, jedne z najbardziej powszechnych na Morzu Arabskim, co stanowi około jedną trzecią złowionych ryb na wodach przybrzeżnych Kerala
Marumba –figi w gęstym syropie, z przyprawami (kardamon, cynamon, szafran) i cytryną.
Min Pada –achar z ryb
Min Tuliva –bardzo specjalne danie przygotowane z rybami u wybrzeży Malabar. W skład dania wchodzi cebula, zielone chili, imbir, mleko, liście kafiru
Mirchi– papryczki chili
Murg– kurczak
Naan– rodzaj pieczywa, placek z białej mąki
Oleje –w Indiach, zwłaszcza na południu są wykorzystywane w kuchni: olej arachidowy (nazywany tam pistacją z ziemi lub orzech ziemii), olej z ingili (sezam), olej kokosowy.
Pakora– biały ser lub warzywo otoczone ciastem z mąki i cieciorki i usmażone w głębokim oleju
Paneer– biały ser biały ser, bardzo gęste, a nawet zbite, pokrojone w kostkę.
Paniphal –owoce (kasztany wodne), które hindusi jedzą o każdej porze dnia
Pao Bhaaji– warzywa w sosie curry podawane z rodzajem chleba, prażonej fasolki mung, smażone w głębokim oleju
Papad– suchy (jak chipsy) placek z mąki kukurydzianej lub sproszkowanej soczewicy, ostro przyprawiony, wyśmienity do piwa
Patison –czasami blanszowane, a następnie wkładane do solanki. Dodawane do rożnych potraw.
Paratha– rodzaj placka na śniadanie z zapieczonymi warzywami, np. aloo paratha to placek z ziemniakami, podawany najczęściej z curdem, czyli gęstym jogurtem
Patrani Machli –pokrojone pomidory nadziewane chatni i kolendrą, gotowane na parze lub w liściu bananowca
Peele Chwal- ryż z kurkumą
Penpen –papaja
Pindi Chana- groszek z pomidorami i cebulą
Poori– ‘bułeczka’ pusta w środku z cieniutkiego ciasta, dodatek do sosów
Pulicha Low– potrawa z ryby. Przygotowywana w całości, łączona z makrelą lub z pomidorami.
Pupina- mięta
Raita– jogurt z pomidorem, ogórkiem i cebulą lub z owocami
Rajma– wegetariańskie danie składające się z czerwonej fasoli w gęstym curry z dużą ilością przypraw indyjskich, podawane z plackiem ciapata
Rass Malai– kulki serowe w sosie mleczno – orzechowym – deser
Roti– rodzaj pieczywa z pieca tandoori z mąki ryżowej
Sada Dahi– jogurt
Saive– racuchy nadziewane ciecierzycą
Samosa- przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa, owoce a czasami również mięso.
Sandesh –mleko gotowane z cukrem, o smaku kokosowym, a następnie smażone w cieście
Sitâphal –cherimoya, odmiana jabłoni
Słodycze –hindusi to łasuchy i najczęściej kupują desery na bazie kokosów
Spring Rolls– naleśniki z warzywami
Tandoor –specjalny gliniany piec, pochowany w ziemi, używanych do gotowania w północnych Indiach. Pieczone w nim potrawy noszą tę nazwę.
Tava –patelnia używana do smażenia porannych naleśników
Thali –metalowa, okrągła taca, w której umieszczamy wszystkie dania na posiłek dla jednej osoby
Tika –to zarównoczerwony znak, który noszą hindusi na czole, pomarańczowa marynata (nazwa pochodzi od koloru) Paneer Tikka jak i biały ser najczęściej w kostkach, w marynacie
Tisryo –bardzo małe mięczaki, nie większe od paznokcia, popularne na Goa. Gotuje się je w mleku kokosowym, z sokiem z limonki i podaje w misce z posypaną świeżą kolendrą.
Vada– przypominający kluski śląskie przysmak, wykonany z soczewicy i mąki i smażony w głębokim oleju. Podawany z sosem kokosowym lub sambar