Anthotyros- tradycyjny, niepasteryzowany ser grecki, wyrabiany z mleka koziego lub owczego
Arni- jagnięcina
Baklava inaczej także baklawa lub baklava- deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, bułgarskiej jak i bałkańskiej. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego - zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub ciastem filo (grecka nazwa) - przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a następnie kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne formy, a następnie polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Górę posypuje się zmiażdżonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi
Bamies- okra z sosem pomidorowym (czasami z ziemniakami i / kurczakiem / baraniną)
Boulgour- sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, najczęściej pszenicy twardej, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest bardzo pożywny, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować kuskus lub ryż. Przez namoczenie w mleku i pokryciu mąką uzyskuje się z niego tradycyjny turecki kuskus
Boureki- danie greckie z warzyw i sera
Choriatiki- sałatka wiejska, w Polsce lepiej znana pod nazwą sałatka grecka - pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła
Dolmadakia- greckie gołąbki, (mieszanka ryżu i świeżych ziół takich jak mięta i pietruszka. Niekiedy dodaje się orzeszki pinii oraz mięso mielone, szczelnie owinięte w liście winogron i podawane z gęstym i kremowym sosem cytrynowy)
Dolmades (dolmas)– również inna nazwa greckich gołąbków, czyli mielone mięso z ryżem, czasem sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron
Eliopitta- zawijane ciastko z oliwkami
Ellinikos- kawa po grecku (od: ellada, lub hellada)
Fasolada- zupa fasolowa
Fassolakia- Fasolakia freska - świeży zielony groszek duszony z ziemniakami, cukinią i sosem pomidorowym
Feta-ser owczy słony
Graviera- ser owczy, najpopularniejszy ser grecki zaraz po fecie
Gyros- mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła (gyro - obrót), podawane na talerzu lub w placuszku pita, z tzatziki, pomidorem, cebulą i frytkami
Halloumi- ser grecki wykonany z mieszanki mleka koziego i owczego, choć niektóre halloumi można kupić, z zawartością mleka krowiego. Posiada on wysoką temperaturę topnienia, a więc może być łatwo smażony lub z grilla
Htapothi sti Skhara- ośmiornica z grilla w occie, oleju i oregano. Najczęściej podawana w towarzystwie Ouzo
Kasseri- średnio twardy, jasnożółty ser z niepasteryzowanego mleka owczego. Z racji wieku lekko przypomina parmezan lub Asiago, ale nie jest tak kremowy
Kefalograviera- to twardy ser z mleka owczego. Ma słony smak i bogaty aromat. Jest często używany w greckim daniu zwanym Saganaki. Należy pokroić ser w trójkątne kawałki, zawinięte w zaprawioną mąką i usmażyć. Jest bardzo podobny do sera Kefalotyri i czasami jest sprzedawany jak tenże ser
Kefalotyri- tradycyjny ser grecki
Keftédes– smażone klopsiki z oregano i miętą
Kolokótes- trójkątny pierożek nadziewany dynią, rozdrobnionymi ziarnami pszenicy i rodzynkami
Kolokythoanthoi- kwiaty cukinii nadziewane ryżem lub serem i ziołami
Kotopoulo– kurczak
Kota– kura
Koulourakia– ciasteczka maślane lub oliwkowe
Lachanorizo– kapusta z ryżem
Metaxa- marka słodkiej wódki, o zawartości 40% alkoholu
Manouri– jest jednym z najbardziej lubianych serów greckich. Ma różne kształty i rozmiary, wytwarzany zarówno z mleka owczego jak i koziego. Manouri jest serem z białka serwatkowego, o gładkiej, cudownie roztapiającej się konsystencji
Metsovone- jest to tradycyjny ser grecki z chronioną nazwą pochodzenia. Jest pół-twardym wędzonym serem "typu pasta, filata”, który wytwarzany jest w regionie Metsovo (Epir), od którego pochodzi jego nazwa. Jest on produkowany z mleka krowiego, ale mieszanki z niewielką ilością mleka owczego lub koziego są również używane
Mizithra- tradycyjny, niepasteryzowany ser ze świeżego sera z mleka i serwatki z mleka owczego i / lub koziego
Moschari– cielęcina
Musaka (mousaka)- zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
Ouzo- wódka z dodatkiem anyżku
Ouzomezes- przekąski do ouzo
Pastitsio- zapiekanka z grubego makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
Patsa- zupa z flaków i nóżek cielęcych
Plaki- Gigandes plaki - fasolka w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół
Psistaria– grill
Retsina- wino greckie z dodatkiem żywicy sosnowej
Rizi– ryż
Rizogalo– pudding ryżowy
Saganaki– smażony ser
Sałata grecka- Tzw. sałatka grecka jest znana w Grecji, jako Village / Kraj Salat (Horiatiki), głównie składa się z pomidorów z ogórkiem, czerwoną cebulą, serem feta, oliwki Kalamata i oliwa z oliwek
Skordalia- pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny
Souvlaki (suvlaki)- szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego
Soutzoukakia- duże pulpety z kminkiem, cynamonem i sosem czosnkowym, podawane w pomidorach
Spanakopita- ser feta, szpinak koperek szczypiorek, zapiekane w cieście
Spanakorizo- szpinak i gulasz duszony w sosie z cytryny i oliwy z oliwek
Spetsofai- danie składające się z tradycyjnych kiełbas, serów, papryki, cebuli i wina. Pochodzi z Mt. Pelion
Stifado- gulasz z dziczyzny lub królika z perłową cebulką, czerwonym winem i cynamonem
Takhinópitta- pierożek z nadzieniem sezamowym
Taramosalata- rodzaj pasty/majonezu z solonej ikry
Tiganites patates– frytki
Trahana– jogurt z ziarnami
Tsoureki- tradycyjny słodki chleb na Boże Narodzenie i Wielkanoc znany również, jako "Lambropsomo" (chleb wielkanocny)
Tyropita- ser (zazwyczaj feta) zawinięty w ciasto filo. Znane są również inne jego wersje takie jak kotopita (nadziewane kurczakiem), spanakotyropita (szpinakiem i serem), hortopita (zielonymi warzywami), kreatopita (mięsem, z wykorzystaniem mięsa mielonego)
Tzatziki- jogurt z czosnkiem i ogórkiem
Yemista (gemista)- pomidory i papryka, nadziewane jak nasze gołąbki
Youvarlakia- pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym
Xynomizithra- jest tradycyjnym, niepasteryzowanym świeżym serem, kwaśnym wariantem sera Mizithra. Wykonany jest z mleka i serwatki z mleka owczego i / lub koziego. Głównie produkowany na Krecie, ale niektórych rejonach Grecji również.