//NIEZBĘDNIK HISZPAŃSKI// |
Arroz con leche– ryż z mlekiem i wanilią na gęsto – potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno
Chuleta de cerdo– kotlety wieprzowe
Crema Catalana- na pierwszy rzut oka Crema Catalana wygląda znajomo, a to dlatego, że na jego podobieństwo jest dobrze znany na całym świecie francuski Creme Brulee. Crema Catalana powstaje z żółtek, cukru, mleka i przyprawiony jest cynamonem i skórką z cytryny. Cienką chrupiącą skórkę uzyskujemy przez spryskiwanie kremu cukrem, który jest tradycyjnie karmelizowanymi pod wpływem temperatury.
Churros– paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady
Esqueixada- wiąże się to z silną tradycją z Costa Brava jaka było i jest łączenia owoców morza z drobiem i mięsem, co w Katalonii termin Muntanya oznacza (morze i góry). Najczęściej popularne kombinacje to wieprzowina i małże, zupa z tuńczyka ze ślimakami, królik z szyjkami rakowymi i kurczaka z homarem. Ryby są również używane w sałatkach, takich jak esqueixada, które zawierają solonego dorsza, grillowane warzywa i sardele.
Fabada Asturienne- często po prostu znany jako Fabada, jest bogatym hiszpańskim gulaszem z fasoli i jest powszechnie najczęściej spotykany w Autonomicznej Wspólnocie Asturii, ale szeroko dostępny również w całej Hiszpanii i hiszpańskich restauracjach na całym świecie. Fabada jest ciężkim daniem i dlatego jest najczęściej spożywana jako największy posiłek dnia, lunch (zazwyczaj jako starter przed "głównym" oczywiście mięsnym daniem). Jest to zazwyczaj serwowane z chrupiącym chlebem a w Asturii z jabłkami lub czerwonymwinem.
Flan– rodzaj puddingu
Fuet– katalońska wędlina
Gambas al ajillo- krewetki z czosnkiem to popularne danie w kuchni hiszpańskiej. Składniki, które tworzą tę potrawę to obrane krewetki, czosnek i oliwa z oliwek. Zazwyczaj serwowane w Tapas barach. To danie jest częścią typowych potraw kultury hiszpańskiej.
Gambas a la plańcha– krewetki smażone na grillu
Gaspacho– chłodnik pomidorowy
Gueso manchego– twardy ser z La Manczy
Horchata, po pol. orszada– rodzaj mleczka z wyciskanych orzechów odmiany chufa (tiger nut)
Jamón serrano i jamón iberico– szynki dojrzewające, wędzone w zimnym dymie, przygotowywane ze specjalnej odmiany świń
Leche Frita- jest to tradycyjny hiszpański deser z mleka, mąki i jaj
Lomo adobado- wieprzowina jest jednym z najbardziej popularnych składników pożywienia w Hiszpanii. Spożywana jako przekąska lub danie główne. Lomo adobado jest daniem smacznym i soczystym a co najważniejsze bardzo łatwym do przygotowania.
Mariscos– owoce morza, tradycyjnie pochodzące z Galicji
Mantecaos- tradycyjne hiszpańskie maślane, kruche ciasteczka rzeczywistości są one tak delikatne, że będą dosłownie rozpływać się w ustach. Mają lekki i delikatny smak anyżu i nie może ich zabraknąć w każdym hiszpańskim domu na Boże Narodzenie
Menestra de verduras- Menestra de verduras "to wspaniałe danie, pełne świeżych warzyw i odrobiny szynki Serrano. Wielką zaletą tego dania jest to, że można korzystać z warzyw sezonowych i dowolnie je zastępować. Najczęsciej używa się do niego szpinak,botwinka, szparagi, por lub fasolę.
Natillas– w Hiszpanii ta potrawa to zazwyczaj kremem robiony z mleka, cukru, wanilii, jajka, i cynamonu. Ten krem jest podobny jest do flanu ale zwykle jest bogatszy, ponieważ oferuje dużą ilość cynamonu.
Oreja– ucho wołowe smażone we fryturze
Paella– potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i szafranu
Patatas bravas– ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu, i polane sosem
Pan Catalan– wejdź do jakiegokolwiek baru w Katalonii a znajdziesz "narodowe danie" a la pan Catalana (kataloński chleb). To raczej wielkie brzmiące nazwisko zawiera najbardziej podstawowy chleb, zwykle rustykalny, na który wykładane są dojrzałe pomidory z odrobiną oleju i soli. Kiedy chcemy aby chlebek był nieco bardziej pikantny tostujemy go i pocieramy czosnkiem
Parillada de viands– grillowane mięso
Pimientos de Padrón- małe zielone papryki z Padrón (gmina w prowincji A Coruña, w Galicji), które są smażone na oliwie z oliwek, podawane przyrumienione na złoto. Najczęściej są łagodne, ale po kilku pragniesz już łyka wody.
Pincho moruno- szaszłyki z mięsa na ostro, wykonane z wieprzowiny lub kurczaka. Jego nazwę tłumaczy się na "kolec Maurów”
Pulpo– ośmiornica, najczęściej podawana w bardzo podstawowej formie, pokrojona na małe kawałki, posolona jest podstawą wielu dań hiszpańskich. Popularna ze względu na dużą dostępność z Oceanu Atlantyckiego.
Puntillitas- małe kalmary smażone w cieście
Ryby à la plancha- żywności, która jest gotowana "a la plancha" oznacza grilowanie na " płaskim metalu grillowym." Jest on chromowany, co zapobiega reakcji z żywnością.
Papryka del piquillo- papryka "del piquillo" tzn. papryka czerwona pieczona obrana wcześniej ze skórki i następnie wekowana z kilkoma ząbkami czosnku, odrobiną oleju i wody (w sosie własnym). Istnieje kilka form tej papryki. Pokrojona w paski, podrobiona w paseczki i cała (ta ostatnia będzie potrzebna do przyrządzenia dania). Istnieje kilka rodzajów tego typu papryki. Najlepsza będzie ta o ciemnym bordowym kolorze. Jeśli chodzi o pochodzenie, polecam tą z Tudela w słoiku a nie w puszce (jeśli jest wybór) o długości 6-8 cm.
Potaje– gulasz z warzyw i cieciorki
Rajo- wieprzowina z czosnkiem i natką pietruszki
Salmorejo– zupa wykonana z pomidorów, chleba, oleju, czosnku i octu. Jest to pomarańczowa zupa pomidorowa, przypominająca gazpacho , ale jest znacznie gęstsza ponieważ zawiera więcej chleba. Zupa jest podawana na zimno i przyozdobiona pokrojoną w kostkę hiszpańską szynką serrano i pokrojonymi jajkami, gotowanymi na twardo.
Sangria– wino z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu
Serranito– kanapka z gotowaną kiełbasą
Solomillo a la Castellani- pieczone przegrzebki, podawane z cebulą i / lub sosem serowym Cabrales
Sobrasade- rodzaj kiełbasy, tradycyjnie produkowany na Balearach, zwłaszcza na Majorce. Podstawowymi składnikami jest mięso wieprzowe, papryka, sól i inne przyprawy
Tapas– wszelkiego rodzaju zakąski
Tinto de verano– wino czerwone z dodatkiem lodu i słodkiej wody sodowej (gaseosa)
Tortilla española lub tortilla de patatas– rodzaj omletu z jajek i ziemniaków
Tortilla francesa– omlet jajeczny
Turron- jest to nugat, zazwyczaj wykonany z miodu, cukru, jaj, z płatkami migdałów lub innych orzechów, zwykle w kształcie prostokątnego bloku lub okrągłego ciasta. Często spożywany jako tradycyjny deser Bożenarodzeniowy w Hiszpanii i we Włoszech. Istnieją również odmiany w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. W innych krajach często pojawia się nugat w polewie czekoladowej
Zarzuela- gulasz z owoców morza zawierających zarówno ryby i skorupiaki. Często będzie zawierał morszczuka lub żabnicę, mątwy i krewetki. Dodawany jest również do bulionu szafran, który daje piękny żółty kolor.